U dětí se setkáte s neskrývaným nadšením hned když dort postavíte na stůl. Rozhodně se nebudou zajímat odkud se ta fantastická barva vzala a určitě budou chtít přidat. Špenát v těstu není vůbec cítit a právě díky němu je krásně vláčné.
SUROVINY:
250 g čerstvého baby špenátu
300 g hladké mouky
3 vejce velikost M
180 g cukru třtinového
45 ml oleje (rostlinný)
130 ml rozpuštěného masla
1/2 sáčku kypřícího prášku
kůra z ½ bio citronu
jedna polévková lžíce citrónové šťávy
SUROVINY:
250 g smetany ke šlehání 31%
250 g cream cheese
250 g jemný tvaroh
130 g moučkového cukru (nebo podle chuti)
vanilka (lusk, nebo mletá)
POSTUP: - Všechny suroviny vytáhneme z lednice cca hodinu před použitím. - Špenát umyjeme a přebereme, odstraníme povadlé lístky. Všechny lístky špenátu dáme na hromadu a několikrát posekáme nožem. Pak postupně rozmixujeme na hladkou kaši spolu s olejem.
- Z pečícího papíru vystřihneme kruh stejně velký jako dno formy. Ze zbytku papíru ustřihneme dva pásy o něco vyšší než je bok formy. Formu vymažeme máslem, aby se papír přichytil.
- Připravíme a odvážíme všechny další suroviny potřebné na výrobu korpusu.
- Troubu zapneme na 170 °C program horní/dolní rošt a necháme rozehřát.
- Do mísy rozklepneme vajíčka, přisypeme cukr a šleháme ručním mixérem tak dlouho dokud nevnikne světlá nadýchaná hmota (trvá to asi 5 – 8 minut, podle velikosti vajíček a výkonu ručního šlehače).
- Do takto připravené směsi za stálého šlehání (ruční šlehač zapnutý na střední otáčky) přiléváme po troškách rozpuštěné máslo.
- Přidáme rozmixovaný špenát, citrónovou kůru, citrónovou šťávu a krátce prošleháme.
- Do mouky promícháme prášek do pečiva a po částech, zapracujeme do připraveného základu těsta. Zde už nešleháme, jenom ručně zapracujeme.
- Hotové těsto nalijeme do připravené formy a dáme péct. Pečeme 45 – 50 minut. Jestli je těsto upečené zjistíme pomocí špejle. Je-li špejle po vytažení čistá tak vypneme troubu, pootevřeme dvířka asi na 3 centimetry a necháme těsto ještě pět minut v teple. Pak vytáhneme z trouby a dáme na podložku trochu vychladnout. Ještě teplý dortový korpus vyklopíme z formy na mřížku nebo podložku a jemným tahem odstraníme pečící papír.
-Suroviny na krém dáme do větší mísy a vyšleháme na střední otáčky asi 4-5 minut.
-Vychladlý korpus rozkrojíme na dva stejně vysoké pláty a třetí (horní strana dortu) o trochu užší. Horní plát dáme stranou, z něj budou drobečky na posypání dortu.
- Mezi pláty dáme půlku krému a zbylý krém rozetřeme po povrchu a po bocích.
- Horní plát rozdrobíme rukama na malé drobečky a posypeme krém z vrchu i kolem dokola.
- Dáme chladit, nejlépe do dalšího dne.
Ať chutná!
M.
Comentarios