Svrchu mákem bohatě sypaná tenounká křupavá kůrka, pod ní schovaná nadýchaná střída… TÉ MAKOVKY!
RECEPT
omládek:
150 g hladké mouky 00
150 g mléka
10 g čerstvého droždí
15 g cukru
těsto:
omládek
350 g hladké mouky
150-175 g vlažného mléka
35 g změklého sádla (ano sádla!)
35 g změklého másla
50 g cukru
2 žloutky
kůra ze čtvrtky citrónu (nemusí být)
5 g soli
bílek - na potření
celý mák na posyp
POSTUP:
- do mísy nasypejte sušené nebo rozdrobte čerstvé droždí, smíchejte s cukrem, vodou a moukou na hladkou kaši a nechte stát zhruba 1,5 hodiny - záleží na teplotě v místnosti, omládek se vám musí krásně rozbublat a napěnit
- k omládku poté přimíchejte ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto v robotu - asi 8min hnětení, nechte kynout 90-120 min (letní měsíce i 50 min)
- můžete si také těsto rozdělit na dvě poloviny, ty rozválet na kruh, rádýlkem rozkrájet na trojúhelníky a pak stočit do rohlíků nebo jednoduše udělat tvary, které máte rádi
- takto připravený rohlík pak zahněte do podkovy a naskládejte vedle sebe na pečící papír - raději dál od sebe, aby se vám při pečení neslepily. Plech uschovejte do igelitové tašky a nechte 20 minut kynout
- poté si dejte předehřát troubu na 180°C - rohlíky zatím budou dál kynout - když vám pípne trouba, rohlíky pomašlujte bílkem a posypejte mákem
- pečte v troubě rozpálené na 180°C asi 20 min dle trouby - do barvy
Ať chutná! :)
M.
Comments